tisdag 18 november 2014

Pätkis-Tigerkaka



Har haft en ledig dag idag så beslöt mig för att baka. Köpte för några dagar sen den nya baktidningen Herkku Leivonta och jag bara måste testa på det här receptet! 


Ingredienser: 

KAKA: 
250 g smör
2,5 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver 
2 tsk vaniljsocker 
1 påse pätkis (eller annan choklad-mint karamell ) 
1,5 msk kakaopulver 

TOPPING: 
2 dl florsocker 
kallt kaffe 
choklad
pätkis 

Gör såhär: 
Värm ugnen till 175 grader och smöra en lämplig kakform. Vispa rumsvarma smöret och sockret pösigt och tillsätt äggen en i taget. Blanda ihop torra ingredienserna i en annan skål (alla förutom kakaopulvret). Blanda i det i små mängder för att få en jämn smet. Ta 1/3 av degen i en annan skål och tillsätt i det kakaopulvret och pätkisbitarna. Börja fylla kakformen med en del av den ljusadegen, sedan en del av chokladdegen och sedan igen ljusa degen. Fortsätt så tills all deg är använd. För att få fina ränder i kakan, stick en gaffel i degen några gånger. Grädda i ca 1h, eller tills det inte längre fastnar deg på en provsticka. Låt svalna.

Det finns inget mått för hur mycket kaffe du behöver till glasyren. Testa dig fram. Blanda först i några matskedar och blanda i några droppar tills du får en lite rinnande glasyr. Lägg den sedan ovanpå den svalna kakan och låt den rinna ned för kanterna. Smält choklad och hacka pätkis i bitar. Dekorera enligt smak. Låt stelna en stund. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar