fredag 8 november 2013

Chokladkaka med jordgubbskräm


Ingredienser:

Browniebotten:
  • 450 g smör
  •  400g mörkchoklad
  • 3½ dl muscovado socker
  • 3½dl socker
  • 8 ägg 
  • 9 dl mjöl
  • 2dl kakaopulver
  • 2 tsk bakpulver  
Jordgubbsmarängkräm: 
  • 8 äggvitor
  • 5 dl socker
  •  smör
  • jordgubbar (frysta går bra)
  • (rött färgämne)  
Chokladglasyr:
  • 150 g mörkchoklad
  • 50g smör 
+ Jordgubbar, vitchoklad och mörkchoklad

 Gör såhär: 
1. Värm ugnen på 175 grader. Smöra en rund kakform (20 cm). 
2. Smält chokladen på låg värme tillsammans med smöret. Låt svalna. 
3. Vispa sockren och äggen till skum. Blanda i en annan skål alla torra ingredienser.
4. Blanda i choklad-smör blandningen i ägg-sockerblandningen. Sila sedan i också de torra ingredienserna. 
5. Häll i formen. Grädda i ca. 45-50 minuter. Låt svalna.

6. Sätt äggvitorna och sockret i en kastrull och kastrullen över en annan kastrull med kokande vatten (vattenbad). Vispa med en handvisp tills temperaturen är ca. 65 grader. Ta bort kastrullen från vattenbadet och fortsätt att vispa för hand eller med en matberedare tills blandningen svalnat. 
7. Tillsätt smöret lite i taget. 
8. Använd en stavmixer för att mosa jordgubbarna. Sila sedan jordgubbarna för att får kärnorna bort. 
9. Tillsätt jordgubbarna i smeten och blanda. Om du vill kan du sätta i lite färgämne för att få den färg du vill ha. 

10. Dela kakbottnet i 2 delar (eller fler). Sätt 1/3 av jordgubbskrämen emellan kakbottnarna. Sprid sedan ut resten av krämen ovanpå kakan. 

11. Smält choklad i en kastrull tillsammans med smöret. Låt svalna och häll över kakan så att det får rinna lite ner på kanterna. 

12. Dekorera jorgubbar med smält choklad. Använd din egen fantasi. Lägg jorgubbarna ovanpå kakan. 







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar